• darkblurbg

Meer dan 2000 jaar geleden, in de tijd dat de Fenicische handelsposten floreerden en dat steden zoals Lixus (Larache) en Volubilis (Meknes) bloeiden, begon de Marokkaanse wijnproductie. Berberstammen rond de keizerlijke stad Meknes maakten wijn die bekend werd om zijn kwaliteit en unieke smaak. Deze wijn werd geserveerd aan de tafels van Romeinse keizers.

In de tweede helft van de 19e eeuw verwoestte de druifluis (Phylloxera) grotendeels de Franse wijngaarden. De Franse wijnproductie, destijds de grootste ter wereld, kelderde met zeventig procent. Op zoek naar nieuwe kansen arriveerden Franse wijnbouwers in Marokko. In 1920 werden in de regio Meknes de eerste wijngaarden door de Fransen aangelegd. Vanaf het einde van de jaren dertig begon Marokko te investeren in grotere wijngaarden.

In de jaren vijftig en zestig beleefde de wijnproductie in Marokko hoogtijdagen met gemiddeld twee miljoen hectoliter per jaar. Het ontstaan van de Europese Economische Gemeenschap (later de Europese Unie) maakte hier een einde aan. Door handelsbeperkingen en scherpe concurrentie van andere mediterrane landen werd een groot deel van de wijnproductie niet meer rendabel.

Koning Hassan II zag het wijnbouwpotentieel van Marokko in. Begin jaren negentig deed hij een beroep op Franse oenologen en handelaren. Dat zorgde voor een wedergeboorte van de Marokkaanse wijnsector. Met name de wijngaarden in de regio Meknes hebben een uitermate geschikt terroir. De omstandigheden (grotere hoogte, hoeveelheid zonneschijn en gematigde temperaturen met warme zomers en koele nachten) lenen zich uitstekend voor wijnbouw. 

Thans is ruim 5.000 hectare bestemd voor wijngaarden. Deze zijn beplant met druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah. Elf wijndomeinen zijn actief die gezamenlijk jaarlijks ongeveer 350.000 hectoliter produceren, waarvan 10 - 15% wordt geëxporteerdDriekwart van de geproduceerde wijnen in Marokko is rood, gevolgd door wit (zestien procent) en rosé (zeven procent).

Marokkaanse wijnen staan tegenwoordig op tafels over de hele wereld, met name in Frankrijk en de Benelux maar ook in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Mooie flessen met premium rode, witte en rosé wijnen van wijngaarden zoals die van Domaine de Baccari uit Meknes waarvan La Grand' Halte exclusieve importeur voor Nederland is.

Volubilis