• darkblurbg

Meer dan 2000 jaar geleden, in de tijd dat de Fenicische handelsposten floreerden en dat steden zoals Lixus (Larache) en Volubilis (Meknes) bloeiden, begon de Marokkaanse wijnproductie. Berberstammen rond de keizerlijke stad Meknes maakten wijn die bekend werd om zijn kwaliteit en unieke smaak. Deze wijn werd geserveerd aan de tafels van Romeinse keizers.

In de tweede helft van de 19e eeuw verwoestte de druifluis (Phylloxera) grotendeels de Franse wijngaarden. De Franse wijnproductie, destijds de grootste ter wereld, kelderde met zeventig procent. Op zoek naar nieuwe kansen arriveerden Franse wijnbouwers in Marokko, sinds 1912 een protectoraat van Frankrijk. In 1920 werden in de regio Meknes de eerste wijngaarden door de Fransen aangelegd. Vanaf het einde van de jaren dertig begon Marokko te investeren in grotere wijngaarden. In 1938 besloeg het totale wijnareaal zo'n 24.000 hectare met een jaarlijkse wijnproductie van 850.000 - 950.000 hectoliter. De binnenlandse wijnconsumptie was slechts 400.000 hectoliter, waardoor wijnexport naar Europa en met name Frankrijk cruciaal was voor de lokale wijnindustrie.

In de jaren vijftig en zestig beleefde de wijnproductie in Marokko hoogtijdagen met gemiddeld twee miljoen hectoliter per jaar. De onafhankelijkheid in 1956 en het ontstaan van de Europese Economische Gemeenschap (later de Europese Unie) maakten hier echter een eind aan. Door handelsbeperkingen, het vertrek van vele Franse wijnbouwers met hun wijnkennis en scherpe concurrentie van andere mediterrane landen werd een groot deel van de wijnproductie niet meer rendabel. In de jaren '80 bedroeg de jaarlijkse wijnproductie nog slechts 350.000 hectoliter en was van een beperkte kwaliteit.

Koning Hassan II zag echter het wijnbouwpotentieel van Marokko in. Begin jaren negentig deed hij een beroep op Franse oenologen en handelaren. Dat zorgde voor een wedergeboorte van de Marokkaanse wijnsector in zowel productie als kwaliteit. Met name de wijngaarden in de regio's Meknes en Zaër hebben een uitermate geschikt terroir. De omstandigheden (grotere hoogte, hoeveelheid zonneschijn en gematigde temperaturen met warme zomers en koele nachten) lenen zich uitstekend voor wijnbouw.

Thans is ongeveer 40.000 hectare in gebruik voor de teelt van druiven, waarvan een kwart voor de productie van wijn. De wijngaarden in Marokko zijn met name beplant met druivenrassen als cinsault, grenache, carignan, sauvignon blanc, merlot, chardonnay, alicante, cabernet sauvignon en syrah. Elf wijndomeinen zijn actief die gezamenlijk jaarlijks ongeveer 350.000 - 400.000 hectoliter produceren, waarvan 10 - 15% wordt geëxporteerd. Ruim driekwart van de geproduceerde wijnen in Marokko is rood, gevolgd door rosé (zestien procent) en wit (zeven procent).

 

Marokkaanse wijnen staan tegenwoordig op tafels over de hele wereld, met name in Frankrijk en de Benelux maar ook in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Mooie flessen met premium rode, witte en rosé wijnen van wijngaarden zoals die van Domaine de Baccari en Domaine de la Zouina uit Meknes en La Ferme Rouge uit de AOC (Appellations d’Origine Contrôlée) wijnregio Les Côtes de Rommani. Naast 3 AOC wijnregio's zijn er tevens 14 AOG (Appellations d’Origine Garantie) wijnregio's in Marokko, waaronder Guerrouane waar Domaine de la Zouina in ligt. Voor alledrie de wijnhuizen is La Grand' Halte exclusieve importeur voor Nederland.