• darkblurbg

Eeuwenoude wijnregio

Ruim tweeduizend jaar geleden was Neferis (of Néphéris) een Carthaagse ommuurde stad gelegen op ongeveer veertig kilometer ten zuiden van het huidige Tunis, hoofdstad van het Noord-Afrikaanse Tunesië. De stad speelde een belangrijke rol tijdens de Derde Punische oorlog die plaats vond in de 2e eeuw vC. Al in de oudheid waren de heuvels rondom Neferis de graanschuur en wijnkelder van Rome. Wijndruiven, olijven en tarwe waren de belangrijkste gewassen in het gebied wat nu Tunesië heet.

Het wijndomein Domaine Neferis werd in 2000 aangelegd op de heuvels van Khanguet in de regio Grombalia, op 30 km van de Middellandse Zee, precies op de plaats waar in 1878 de eerste Franse wijngaard werd aangelegd door Emile Lançon. Het domein beslaat een oppervlakte van 200 hectare aan wijnstokken beplant met syrah, carignan, cinsault, grenache, pedro ximénez, chardonnay en muscat alexandrië. Druivensoorten die in de loop der tijd een grote aanpassing hebben laten zien aan het mediterrane klimaat.

Hoge kwaliteit wijngaard

Domaine Neferis is sinds haar oprichting in 2000 uitgegroeid tot één van de meest kwalitatieve wijngaarden in Tunesië. Enerzijds door de diversiteit van de aangeplante druivensoorten en anderzijds door de lage dichtheid van de aanplanting, waardoor een optimaal bladerdak is ontstaan die bescherming biedt aan de wijndruiven tegen de droge en hete Sirocco wind afkomstig uit de Sahara. De bodem is een combinatie van dieper gelegen zanderige slibafzetting en ondiepere lagen bestaande uit klei-kalksteen. Rijpheid en zuurgraad vinden hierdoor een mooie balans in de wijndruiven van Domaine Neferis. Het wijndomein gebruikt geen onkruidverdelgers of pesticiden.

Het wijndomein werkt samen met de enige actieve vrouwelijke oenoloog in Tunesië Samia Benali. Alle wijnen van Domaine Neferis hebben de benaming AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) Sidi Salem. Sidi Salem is één van de zeven AOC wijnregio's in Tunesië.