• darkblurbg

Saint-Augustin Rouge 2020 (AOG Monts du Tessala)

Door het mediterrane klimaat van de wijnstreek Monts du Tessala leveren de wijnstokken de mooie blauwe druivenrassen grenache, cinsault en alicante voor de Saint-Augustin Rouge. De wijn is diep rood met een prachtige glans. Aroma's van zwart fruit komen volledig tot uiting met een vleugje munt die al zijn frisheid aan deze wijn geeft. De smaak is vol en genereus, met zijdezachte tannines voor een aanhoudende afdronk.

Prijswinnende wijn | score 8+ in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Een enigszins stoere en uit de kluiten gewassen Algerijn. Met een donkere kaaklijn, een pezig voorkomen, een geur die een recent bezoek aan de souq verraadt en leren zadeltassen vol donker fruit.

Proefschrift Wine Professional (favoriet):

Granaatkleurig met paars randje, vrij gesloten, compacte geur, stevige aanzet, veel rijp zwart fruit, pittige textuur, levendige zuurgraad, kruidige ondertoon, duidelijke tannine, wijn met structuur en lengte.

Koutoubia Rouge 2020 (AOG Coteaux de Mascara)

De wijnstreek Coteaux de Mascara, waar de Koutoubia wijn vandaan komt, stond al tijdens de Franse kolonisatie bekend als de beste wijnstreek van Algerije. Dankzij decennia oude wijnstokken met cinsault en grenache krijgt de Koutoubia Rouge een mooie intense en diepe kleur. De neus biedt aroma's van rijp rood en zwart fruit. De smaak is elegant en onthult soepele tannines die het karakter van het terroir tot uitdrukking brengen. De rijkdom van grenache en de fruitigheid van cinsault geven een unieke smaak aan deze prachtige Algerijnse wijn.

Prijswinnende wijn | score 8 in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Beschaduwde bramen, net aan rijpe pruim wat zure bessen, groene kruiderij, aangename aardsigheid en stevige tannines.

Proefschrift Wine Professional:

Prima kleurintensiteit, sympathieke geur, fruitig en rijp, zachte aanzet, geur en smaak komen overeen, goede zuren, opvallend kruidig, sappige textuur, evenwichtig, ronde tannine, licht aards, correcte lengte.

Koutoubia Blanc 2023

De Koutoubia Blanc is afkomstig van een terroir dat bekend staat om zijn productie van prachtige wijnen, namelijk de "Bordj regio" in Mascara. Deze regio ligt op 90 km ten zuidoosten van de havenstad Oran op een hoogte van 750m. De bodem bestaat uit een combinatie van leem, zand en klei. De wijn is gemaakt van de druivenrassen clairette en ugni blanc.

De Koutoubia blanc heeft een fruitige en zachte smaak met bloemachtige aroma's. Deze heerlijke witte wijn heeft een mooie levendigheid in de mond.

Score 8+ in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Blend van zuidduo clairette en ugni blanc. Hand geplukt, ontsteeld en geperst. Schoon en puur fruit. Koket en kruidig. Bloesemend zonder te wuft te worden. Rijpe appel, wat perzik, goede zuren en sappige bitters.

Koutoubia Rosé 2021

De Koutoubia Rosé komt van de wijngaarden die ten zuidoosten liggen van de havenstad Oran en profiteert van een mediterraan klimaat. De wijn is gemaakt van de druivenrassen grenache, cinsault en heeft een mooie en schitterende lichtroze kleur. Rijke aroma's van framboos, citrusfruit (mandarijn) met een vleugje witte bloemen.

Prijswinnende wijn | score 8 in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Gespierd en gevuld. Ondanks zijn slechts 12 procent alcohol. Kruidig, droog en vlezig. Geen spoortje zoet in te ontdekken. En dat is ook wel eens lekker voor de verandering.

Raïs Rouge 2017 (AOG Coteaux de Tlemcen)

De regio Tlemcen, waar de Raïs Rouge vandaan komt, ligt 150 km ten westen van de havenstad Oran. De wijn wordt verbouwd in de bergen op een hoogte variërend van 700 tot 800 m. Het klimaat is er koel en droog. De Raïs Rouge is gemaakt van de druivenrassen grenache, alicante, cinsault en heeft een mooie dieppaarse kleur met een prachtige glans. De aroma's van zwarte bessen en kersen komen volledig tot uiting, met een pittige toets (zoethout) die al zijn intensiteit aan deze heerlijke wijn meegeeft. De mond is vol en genereus met zijdezachte tannines wat de Raïs Rouge een mooie elegantie geeft.

Prijswinnende wijn | sterwijn score 8.5 in De Grote Hamersma 

De Grote Hamersma: Cool climate. Kan dat ook in Algerije? Zeker. Moet je wel naar Tlemcen, honderdvijftig kilometer westelijk van Oran. Moet je even de bergen in naar een hoogte van 700-800 meter. Alicante, grenache en cinsault gedijen er in de koelte. De wijnmaker van dienst is er secuur mee. Laat ze met de hand plukken. Ontstelen en vergisten bij lage temperaturen. Hout? Ook. Maar niet fout. Geen gepronk en getimmer maar discreet erin vervlochten. Lichte roostertoets, milde specerij, flintertje vanille. Gaat mooi samen met rijpe kersen, pruim, zwarte bessen, framboos en zachte, weldadige tannines.

Fleur d'Aboukir Rouge 2018 (AOG Dahra)

Deze blend van grenache en cinsault geeft de wijn flexibiliteit en fruitigheid. Fleur d'Aboukir Rouge is een zeer evenwichtige rode wijn met een elegante afdronk. Het is een mooie wijn om het rijke aanbod aan rode Algerijnse wijnen te ontdekken.

De wijnstreek Dahra, waar de Fleur d'Aboukir vandaan komt, ligt ongeveer honderd kilometer ten oosten van de Algerijnse havenstad Oran, tussen het Zaccar-gebergte en de stad Mostaganem. Dit terroir wordt gekenmerkt door zandgronden op een kalksteenbodem en een gemiddelde hoogte van 300m.

Score 8+ in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Rijp rood fruit, wat zwarte bessen, een door zon gestoofde pruim, een pepertje en lekker soepele tannines. Een extra zuchtje onalledaagse specerij, het parfum van rozenwater, de aanzet van amber...Hoe dat ruikt? Laat de wijn maar walsen.

Les Monts d'Ihrane Rouge 2021

Gelegen nabij de havenstad Oran, op de hellingen van de Montagne des Lions (Djebel El Ghar - Berg van de Leeuwen), liggen de wijngaarden waar de rode wijn Les Monts d'Ihrane vandaan komt. De wijn is gemaakt van de druivenrassen carignan en cinsault en heeft een mooie dieprode kleur met aroma's van zwart fruit en een vleugje zoethout in de afdronk. Les Monts d'Ihrane is een genereuze wijn met een smakelijke lengte.

Prijswinnende wijn | score 8+ in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Rood uit het wilde westen van Algerije. Zodoende geen handtam gevalletje. Levendig, lenig en energiek rood fruit. Kersen, bessen, pruimen, een snufje specerij uit de je ne sais quoi hoek. Het zal de souq wel wezen. Veel sap, prettige structuur, goede tannines. Geen pretenties anders dan lamsworstjes vergezellen. Kan zelfs licht koel genoten worden. Sterker nog, geniet je er extra van.

Beoordeling Wijnmagazine Perswijn: goed

Perswijn: Geur: zondoorstoofd fruit, kruidig, zoethout, mediterraan || Smaak: zacht, karamel, kruidig, aangenaam

Sahara Gris des Sables Rosé 2023

Sahara Gris des Sables is afkomstig van wijnstokken die ten westen van de havenstad Oran liggen. Deze rosé wijn is 100% gemaakt van cinsault en heeft een lichtroze kleur met een prachtige glans. Rijke aroma's van citrusfruit zoals grapefruit met een vleugje citroen maakt van de Sahara Gris des Sables een unieke en heerlijke Algerijnse wijn.

Score 8+ in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Pure cinsault. Echte rosédruif. Ook in Algerije, zo blijkt. Sappig, kruidig en - het zal je niet verbazen voor een wijn die Sahara heet- volstrekt droog. Droog, maar niet drogend. Mandarijn lest, perzik present en fijne, maar zonnige kruiderij.

Coteaux de Mascara Rouge 2018 (AOG Coteaux de Mascara)

Coteaux de Mascara is vol in de mond, een verleidende rode wijn door de intensiteit van aroma's van kruiden (kaneel, peper, zoethout) en gedroogd fruit (gedroogde vijgen, pruimen, gedroogde abrikozen). De wijn is een mooie blend van de druiven cinsault, carignan, grenache en alicante bouschet.

Wijnstreek Coteaux de Mascara bevindt zich in het Bénichougrane-gebergte, 350 km ten westen van Algiers, op een hoogte van 650 tot 950 m. Dit terroir, met haar wijnstokken die gunstig worden blootgesteld aan de zon, is ideaal voor het verkrijgen van geconcentreerde en aromatische druiven.

Score 8- in De Grote Hamersma

De Grote Hamersma: Die Coteaux de Mascara, het achterland van Oran en Algiers, is ruig en onbarmhartig. En de wijngaarden ter plekke moeten dan ook uit het juiste hout gesneden zijn. Zodoende: een wat wilde en ongepoetste rode.