• darkblurbg

Op 20 km ten zuiden van de oude Marokkaanse stad Meknes, aan de voet van het Midden-Atlas gebergte, ligt het wijndomein Domaine de la Zouina. Het domein is een oud landgoed dat in het begin van de 20e eeuw door de Fransen is aangelegd. Het werd in 2002 overgenomen door Gérard Gribelin en Philippe Gervoson, beide decennialange ervaring in de Franse wijnindustrie. Thans wordt het wijndomein beheert door Christophe Gribelin, zoon van Gérard. Het domein strekt zich uit over een totale oppervlakte van 115 hectare, bestaande uit 85 hectare aan wijnstokken en 15 hectare aan olijfbomen. De wijnstokken staan met hun wortels in een duizend jaar oude terroir die de druiven een unieke signatuur geeft.

Dit heuvelachtige landschap, waar ooit de Guerrouane Berberstam leefde, bestaat voornamelijk uit klei-kalksteenbodems. Het klimaat is mediterraan met zijn droge zomers, stormachtige herfst en natte, koude winters.

Duurzame wijnbouw

Op het gehele landgoed wordt duurzame landbouw bedreven met een permanente zorg voor kwaliteit. Dit blijkt uit de lage dichtheid van de wijnstokken en het zorgvuldig oogsten en sorteren van de druiven. Op het landgoed werken zo'n dertig vaste medewerkers, Berbers, Arabieren en Fransen. Samen bundelen ze hun ervaring en passie voor het maken van de heerlijkste wijnen en olijfolie van Marokko.

Er is gekozen voor de druivenrassen syrah, cabernet-sauvignon, tempranillo voor de rode wijnen; chardonnay, sauvignon blanc, viognier en vermentino voor de witte; caladoc, mourvèdre en marselan voor de vin gris en rosé wijnen.

Internationaal prijswinnende wijnen

De wijnen van Domaine de la Zouina hebben al vele internationale medailles gewonnen tijdens diverse gerenommeerde wijncompetities zoals Goud voor de Epicuria Cabernet Sauvignon op het concours Gilbert&Gaillard 2016, Zilver voor de Volubilia Classic Rouge en Epicuria Cabernet Sauvignon op het Concours International de Lyon 2017, Zilver voor de Epicuria Cabernet Sauvignon op het Concours Mondial Bruxelles 2019, 2020 en 2021, Zilver voor de Volubilia Gris op het Mondial du Rosé en diverse malen Zilver en Brons voor de Volubilia en Epicuria wijnen (rood, wit, rosé) tijdens verschillende edities in de afgelopen jaren van de Decanter World Wine Awards.