• darkblurbg

In 2001 richtte Rachid Hamamouche de Société des Grands Crus de l'Ouest (SGCO). SGCO is gevestigd in de noordwestelijk gelegen Algerijnse stad Oran. Doel van SGCO is om eigen topwijnen te produceren en de Algerijnse wijn nationaal en internationaal op een hoger kwaliteitsniveau positioneren. Dit doet SGCO samen met een team van wijnliefhebbers en experts waaronder oenologe Anissa Djani. Sinds de oprichting is SGCO uitgegroeid tot de grootste private wijnproducent in Algerije.

Prijswinnende wijnen

Verschillende SGCO wijnen hebben internationale prijzen gewonnen, waaronder een Zilveren medaille voor de Koutoubia Rouge, Saint-Augustin Rouge en Les Monts d'Ihrane Rouge en een Gouden medaille voor Souf Tell Rouge tijdens diverse edities van het Concours International de Lyon, met bijna 8000 inzendingen uit 41 landen één van de grootste jaarlijkse internationale wijnwedstrijden in Frankrijk. Gouden medaille Gilbert & Gaillard voor de Raïs Rouge, Koutoubia Rouge en Koutoubia Rosé. De Grote Hamersma gaf aan alle SGCO wijnen scores van 8 en hoger. 

Mooie druivenrassen

SGCO koopt haar wijndruiven van 4000 lokale boeren uit vijf verschillende regio’s: Mascara, Mostaganem, Ain Temouchent, Sidi Bel Abbes en Tlemcen. De belangrijkste druivenrassen waar SGCO haar rode wijnen van maakt zijn carignan, cinsault, grenache, alicante bouschet en mourvèdre. De witte druivenrassen zijn merseguera, clairette, faranah en muskaat. Van cinsault en grenache wordt rosé wijn gemaakt. Belangrijk kenmerk van de Algerijnse druivenstokken is dat zij lager zijn dan gebruikelijk als bescherming tegen de Sirocco, de hete en droge woestijnwind uit de Sahara.

Alle wijngebieden onder beheer van SGCO hebben de label ‘Vins d'Appellation d'Origine Garantie’ (AOG).

 

Wijnstreek Coteaux de Mascara bevindt zich 90 km ten zuidoosten van de stad Oran op de Mont Bénichougrane, tussen 650 en 950 meter boven zeeniveau. De bodem is kleiachtig en zanderig. De wijnen van deze regio staan ​​bekend om hun diepte en typische aroma's. Veel gebruikte druivenrassen in deze wijnstreek zijn grenache, cinsault en carignan. Hier komen de SGCO wijnen Koutoubia en Coteaux de Mascara vandaan.

 

Wijnstreek Coteaux de Tlemcen ligt op 170 km ten zuidwesten van de stad Oran, nabij de grens met Marokko. De wijndruiven worden verbouwd op een hoogte variërend van 700 tot 800 meter. Het klimaat is er koel en droog, de grond bestaat uit klei, zand- en kalksteen. De wijnen zijn krachtig en fris, gemaakt van onder meer de druivenrassen grenache, cinsault en alicante. Hier komt de SGCO wijn Raïs vandaan.

 

Wijnstreek Dahra ligt nabij de havenstad Mostaganem in de gelijknamige regio. Deze wijnstreek kenmerkt zich door zandgronden op een kalkstenen bodem en een gemiddelde hoogte van 300 meter. De wijnstokken worden beïnvloed door het zeeklimaat. De gebruikte druivenrassen zijn alicante, grenache, cinsault en carignan. Hier komt de SGCO wijn Fleur Aboukir vandaan.

 

Wijnstreek Monts du Tessala ligt op de gelijknamige berg op een hoogte van 600 meter in de regio Sidi-bel-Abbès in Oranie. De wijngaarden liggen in twee bekende wijnstreken in Algerije, namelijk Ain-Témouchent en Sidi-Bel-Abbès. De bodem bestaat uit kalksteen. Het klimaat is mediterraan met koude natte winters en droge hete zomers. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met blauwe druivenrassen zoals grenache, cinsault en alicante bouschet. Hier komt de SGCO wijn Saint-Augustin vandaan.